Compensatie na brand bij de buren

Mijn cliënt was een wijnhandelaar, die mij belde met de vraag of een brand bij de buren, schade aan zijn wijn kon brengen. Na metingen door de experts van de verzekering, bleek er geen warmte overdracht te zijn geweest door de dikke muren, maar wel was er sprake geweest van rook ontwikkeling.

Voor de experts was er dus geen sprake van schade dan alleen hinder en de verzekeraar dacht van de kwestie af te zijn. Echter, in mijn hoedanigheid als “expert” gaf ik aan dat dit onterecht was. Het vroeg een dosis overtuigingskracht uit te leggen waarom ik vond dat de wijnhandelaar wel degelijk recht had op een schade vergoeding:

In de kelder in kwestie rook het naar verbrand en verkoold hout. Die lucht trekt in vers hout van de kisten wijn en kan daar jaren in blijven zitten. De kelder ruikt onaangenaam en zal niemand doen kopen. Bovendien zijn hele kisten altijd meer waard dan losse flessen. Kisten die “ruiken”, wil ook niemand kopen. Dat verdient een compensatie.

De verzekeraar heeft deze cliënt de voorgestelde compensatie uitbetaald. Dat was naar volle tevredenheid van de wijnhandelaar, die alle kisten vernietigd heeft en over de jaren heen, de wijnen per fles verkocht heeft. De verzekeraar heeft daarna regelmatig van onze diensten gebruik gemaakt omdat ook voor hen “wijn en waarderingen” een moeilijk item is.

Marnix Engels rwtm Voorzitter