Karel de Graaf

Mijn loopbaan heeft wel iets merkwaardigs. Tijdens mijn 10 jaar durend docentschap Algemene Economie aan HAVO/VWO bedacht ik de inmiddels ‘wereldberoemde’ en nog steeds bestaande EXAMENBUNDEL. Ik kon het uitgeven niet laten en mijn groeiende belangstelling voor wijn leidde ertoe dat ik in de jaren 80 met Ronald de Groot Proefschrift op de rails zette en daarna met hem Perswijn oprichtte. Er werd toen naar mijn smaak te weinig over wijn gelezen en daarom besloot ik in 1992 agent in Bourgogne-wijnen te worden. Ik heb geen voorraden en verkoop rechtstreeks vanaf de wijnboer (inmiddels een 50-tal) en wel alleen aan importeurs.

De Bourgogne werd mijn tweede liefde (ik kom er inmiddels al ruim 40 jaar) en dat sublimeerde in 1993 in de aankoop van een eigen wijngaard in het bekende Meursault. Uiteraard heb ik dit geweldige ‘speeltje’ nog steeds in mijn bezit. Sherry is overigens mijn derde liefde.

Ik deel graag mijn kennis van de Bourgogne, vandaar dat ik al sinds 1998 wijndocent ben. Instituten als o.a. Magister Vini, Het Wijninstituut en de WSET (level-3) maken graag gebruik van mijn kennis. Daarbij ben ik ook al een aantal jaren Senior Wijnexpert bij Winefield’s Auctioneers.

In 2016 werden mijn inspanningen voor de Bourgogne beloond met een hoge Franse landbouwonderscheiding: Officier de l’Ordre du Mérite agricole.